Kurs prawa jazdy.... Jak zachowac się w tej sytuacji....

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rafiki
    RS
    • 2012
    • 15975
    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez leonn
    Zamieszczone przez Busku
    Instruktorka stwierdziła też że jadąc od góry, czyli mając podporządkowane drogi po prawej stronie należy włączyc lewy kierunkowskaz (jadąc główną)....
    No i dobrze powiedziała tylko źle wytłumaczyła.
    Pozwolę sobie się nie zgodzić. Jeżeli układ dróg jest taki jak na rysunku Busku to IMO niepotrzebny jest lewy kierunkowskaz tak jadąc drogą z pierwszeństwem (1) jak i podporządkowaną oznaczoną pionową linią (2). Dlaczego?
    1. Nie da się pojechać całkowicie na wprost i nie opuszczamy drogi, którą jedziemy. Wyobraźcie sobie jakby tych podporządkowanych tam nie było. Wtedy mamy drogę o przebiegu łuku. I co, też będziecie włączać lewy kierunek? Można, oczywiście. Pytanie tylko po jaką cholerę :lol:
    2. Jedziemy na wprost przed siebie, nie zmieniamy pasa ani kierunku ruchu.
    رافال
    Spoty
    Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• Artur_jaw
      Classic
      • 2015
      • 22
      • Fabia

Widzę że od 15 lat w temacie tego skrzyżowania nic się nie zmieniło , jadąc tak jak pokazano na rys w pierwszym poście od dołu jak byk jest (a przynajmniej był znak mówiący o tym że to skrzyżowanie gdzie droga główna odchodzi w prawo po łuku ... więc jadąc za główną powinno się włączyć kierunkowskaz (podobnie jakby droga główna skręcała w prawo pod kontem 90 st. jadąc prosto jedziemy bez kierunku, używając go tylko do skrętu w lewo. i tyle nie wiem jak teraz ale wcześniej kiedy jeszcze główna droga z k-c na kraków i ruch był nieporównywalnie większy (przed oddaniem obwodnic) wiem jak wkurzałem się na #$^^^!%%^ który stał z lewym kierunkiem jadąc prosto - gdzie ja nie mogłem wjechać bo w razie czego było by że nie ustąpiłem pierwszeństwa a nie potrafił wpasować się w lukę pomiędzy samochodami jadącymi od strony chrzanowa... i tyle w 99r jak prawko robiłem też zadania (u instruktorów też) nie były jednoznaczne ...

Komentarz

• mamaj12
        RS
        • 2009
        • 1956
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez leonn
        mamaj12 napisał/a:
        która oznacza drogę uprzywilejowaną.
        Nie ma czegoś takiego
        Czepiasz się słówek (uprzywilejowana = główna/z pierwszeństwem).

Jeśli nie będzie znaków żadnych to wg mnie jest to skrzyżowanie równorzędne.
        obecnie Mazda 6 GL 2.5 Pb AT
        wcześniej O1 1.9 TDI AGR & O2 2.0 TDI BKD

Markizy tarasowe, balkonowe, koszowe, rolety wewnętrzne -> www.x-mark.pl

Komentarz

• aBencjusz
          Ambiente
          • 2013
          • 103

Dobrze by było żeby koledzy optujący za opcją z kierunkowskazem przy zjeżdżaniu z drogi głównej podali jakiś przepis który nas do tego obliguje bo narazie nikt z tej "opcji politycznej" się o to nie pokusił Co do kwestii traktowania skrętu jako zmiany pasa ruchu - temat był wielokrotnie wałkowany przy okazji kolizji i wypadków kiedy to wyprzedzający wali w skręcającego w lewo. Tutaj jest orzeczenie sądu najwyższego który rozgranicza te dwa manewry. Oczywiście racja jest jak d*pa każdy ma swoją

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Zamieszczone przez leonn
            Zamieszczone przez Maicroft
            A ja powiem, ze kierunek powinien byc, bo zjezdzamy z drogi z pierwszeństwem.
            To czy wjeżdżamy, czy zjeżdżamy na/z drogi głównej nie ma żadnego znaczenia w sygnalizowaniu kierunkowskazem :wink:
            No wlasnie nie do konca

A na rondzie uzywasz jednego czy dwoch kierunkowskazow czy wcale ??
            Spritmonitor.de

Komentarz

• rafiki
              RS
              • 2012
              • 15975
              • Superb III (3V3)

Maicroft, a to nie jest takie proste, bo to zależy od ronda jak zmieniasz pas na rondzie to czasem trzeba użyć dwóch
              رافال
              Spoty

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Mowa o rondzie turbinowym gdzie nie zmieniasz pasow
                Spritmonitor.de

Komentarz

• rafiki
                  RS
                  • 2012
                  • 15975
                  • Superb III (3V3)

Maicroft, no to jasna sprawa
                  رافال
                  Spoty

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

No nie taka jasna :wink:
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• rafiki
                      RS
                      • 2012
                      • 15975
                      • Superb III (3V3)

Racja, zależy dla kogo :wink:
                      رافال
                      Spoty

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Przyjezdzasz z dolu na tym rysunku i skrecasz w lewo to co masz zrobic .... i kotrym pasem jechac :twisted:

Spritmonitor.de

Komentarz

• rafiki
                          RS
                          • 2012
                          • 15975
                          • Superb III (3V3)

Maicroft, too easy my friend :P jadę lewym pasem, wjeżdżam bez kierunkowskazu na wewnętrzny pas ronda, mijam nim 2 pierwsze zjazdy, włączam prawy kierunek i zjeżdżam w prawo
                          رافال
                          Spoty

Komentarz

zmieniacie temat, chodzi o to co podal Busku to niemieszajcie, na tym skrzyzowaniu nie wlacza sie kierunku jak sie jedzie prosto i Maicroft chyba wychodzisz z blednego zalozenia, z tym opuszczaniem drogi glownej to zdaje sie juz dawno nie aktualne. Rafiki wiadomo ze jadac po luku nie wlaczasz jesli nie ma bocznych, ale juz w takim przypadku nawet na glownej wlacza sie. Leonn pisze dobrze i kilka innych osob.

Komentarz

• abstinent
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 4842
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Maicroft, toć to to samo co na hulance, nie mów że zrobią to przy stadionie ? :shock:
                              a w dupie mam takie rozwiązania :evil:
                              często jestem zmuszony zjeżdżać w Konopnickiej z lewego pasa
                              a jak się nie da, to wolę objechać rondo niż stać za tymi debilami 10min przed rondem
                              jestem za, ale trzeba "umić" jeździć (czytaj wjeżdżać ) na nie :lol:

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Zamieszczone przez rafiki
                                wjeżdżam bez kierunkowskazu na wewnętrzny pas ronda
                                No i to jest dosc dyskusyjne, bo wg. roznych opinii chcac dokonac na takim rondzie tzw. lewo skretu nalezy wjechac i przejechac z lewym kierunkiem, a potem wrzucic prawy przy zjezdzie :diabelski_usmiech

abstinent, Tak, to ten rejon.. chociaz budowa przejsc podziemnych zamiast przejsc jest dobra. Druga sprawa, tam co chwile sa jakies dzwony, moze rondo to zredukuje
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• rafiki
                                  RS
                                  • 2012
                                  • 15975
                                  • Superb III (3V3)

Golas27, jak dobrze rozumiem to mamy taką sytuację:

Więc jadąc z góry IMO nie musisz włączać kierunkowskazu, bo jadąc "na wprost" - czego tu nie da się idealnie wykonać - poruszasz się dalej tą samą drogą, którą jechałeś wcześniej. Nie chodzi mi tu o pierwszeństwo. Ale gdyby jadąc drogą z pierwszeństwem trzeba tu właczyć lewy kierunkowskaz to wychodzi na to, że prosto jedziemy w drogę po prawej - przecież to aż głupio brzmi...podsumowując, od góry jedziemy bez kierunku jeśli nie zjeżdżamy w którąś podporządkowaną, natomiast od dołu prawy kierunkowskaz jadąc drogą z pierwszeństwem. Ja tak robię choć wiele osób mi mówi "jedziesz główną, po co ten kierunkowskaz"

[ Dodano: Sob 24 Sty, 15 20:19 ]
                                  Maicroft, qrva jakie dyskusyjne? wjeżdżam na ten pas jadąc prosto...od kiedy jazdę na wprost sygnalizujemy kierunkowskazem? :shock: :lol:
                                  رافال
                                  Spoty

Komentarz

rafiki, jak od gory busku pyta jadac od dolu, dobra myslimy o tym samym tylko nie potrzebnie namieszane.

Komentarz

• piramida
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 12222
                                      • Superb III (3V3)

Na powyższym przykładzie jadąc w prawo włączamy kierunek natomiast jadąc prosto nie włączamy kierunku. :wink:
                                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• eaglemirek
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 14116
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Koledzy to ja mam takie pytanko odnośnie sygnalizowania kierunku jazdy

Jedziemy ul. Oświęcimską w Tychach i dojeżdżamy do takiego skrzyżowania:
                                        Droga główna prowadzi w lewo po lekkim łuku,(choć w lewo też można pojechać) prosto możemy jechać na Bieruń, w prawo skręcić na tereny przemysłowe. Ruch potrafi tu być naprawdę duży
                                        Zdjęcie nr 1 ze znakiem https://goo.gl/maps/QZ7E7
                                        Zdjęcie nr 2 w lekkim zbliżeniu https://goo.gl/maps/58SCZ
                                        Zdjęcie nr 3 wyjazd z terenów przemysłowych https://goo.gl/maps/lKEMa

Czyli jeżeli jadę Oświęcimską i dalej za główną powinienem mimo wszystko dać lewy kierunek choć tak po prawdzie to nie mam zamiaru skręcić w lewo :!:
                                        Chcąc jechać prosto na Bieruń kierunkowskazu w prawo nie mam prawa dać mimo że zjeżdżam z drogi głównej bo kierowca wyjeżdżający od terenów przemysłowych może pomyśleć że mam zamiar skręcić w drogę z której on wyjeżdża :!:
                                        Jakie powinno być zasygnalizowanie wg was w tych dwóch przypadkach (jazda za gł i na Bieruń)
                                        Jeszcze nie spotkałem się tam by ktoś jadąc za gł drogą dawał kierunkowskaz w lewo :!:

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• Artur_jaw
                                          Classic
                                          • 2015
                                          • 22
                                          • Fabia

w uzupełnieniu swojej wypowiedzi powiem tyle że czegokolwiek nie zrobisz na tym skrzyżowaniu może to zostać odebrane że coś zrobiłeś źle ... i racje będą przedstawiane takie jak tu cytowane... przez naście lat mieszkałem z 1km od tego skrzyżowania i mając już jakieś pojęcie o przepisach i znając kontrowersje - co tu zrobić i jak sygnalizować zwracałem uwagę na oznakowane radiowozy ... i dokładnie nie było reguły co zrobi pojazd jadący prosto raz stał z kierunkiem , innym razem nie... więc czego oczekiwać od normalnych użytkowników.
                                          A i jeszcze przypomniała mi się krótka rozmowa z instruktorem - właśnie na temat jazdy prosto na tym skrzyżowaniu ...

JA czy mam tu wrzucać kierunkowskaz
                                          INSTRUKTOR jeśli wrzucisz tam (PROSTO) kierunkowskaz, to jak zasygnalizujesz skręt w lewo, wrzucisz kierunkowskaz dwa razy ??

słowo w słowo może to było ciut inaczej , ale sens zachowany

Komentarz

• Busku
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 655

Artur_jaw, No i właśnie.... Też jeżdżę tam prawie codziennie... :wink: Jak robiłem prawo jazdy KAŻDY instruktor mówił że jadąc na skałkę (czyli na wprost) trzeba włączyc kierunek.... Przeczytałem wszystkie posty i... No właśnie niby proste skrzyżowanie, banalna sytuacja a jednak wszystko zależy od.... Nauki jazdy....
                                            Pozdrawiam
                                            Mercedes W124 300CE: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=asc&start=150
                                            Mercedes W210 290 Turbodiesel
                                            Renault Laguna II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=25

Komentarz

• xtremesystems
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 2254
                                              • Hyundai

to co wy przedstawiacie jest proste jak gnat.

jadac od dolu po pierwszenstwie prawy kierunek
                                              jadac od gory po pierwszenstwie bez kierunku

sytuacja sie komplikuje gdy skrzyzowanie jest takie
                                              (mam takie niedaleko siebie)

osobiscie jadac od dołu nie wlaczam bo moge zmylic tych z podpozadkowanych 1 i 2 ze skrecam w podpozadkowaną numer 3

Komentarz

• Busku
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 655

xtremesystems, Ale chodzi o jazdę na wprost... W poniedziałek postaram się zrobic zdjęcie tego skrzyżowania żeby było jaśniej....
                                                Pozdrawiam
                                                Mercedes W124 300CE: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=asc&start=150
                                                Mercedes W210 290 Turbodiesel
                                                Renault Laguna II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=25

Komentarz

• xtremesystems
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 2254
                                                  • Hyundai

jadac na wprost od dołu w twojej sytuacji nie wlączasz kierunku

Komentarz

• leonn
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 2728
                                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez leonn
                                                    A ja powiem, ze kierunek powinien byc, bo zjezdzamy z drogi z pierwszeństwem.
                                                    To czy wjeżdżamy, czy zjeżdżamy na/z drogi głównej nie ma żadnego znaczenia w sygnalizowaniu kierunkowskazem :wink:
                                                    No wlasnie nie do konca

A na rondzie uzywasz jednego czy dwoch kierunkowskazow czy wcale ??
                                                    Rondo to zupełnie inny temat poruszasz. 8)
                                                    wjeżdżam bez kierunkowskazu na wewnętrzny pas ronda
                                                    No i to jest dosc dyskusyjne
                                                    To też jest bardzo proste :wink:
                                                    bo wg. roznych opinii chcac dokonac na takim rondzie tzw. lewo skretu nalezy wjechac i przejechac z lewym kierunkiem, a potem wrzucic prawy przy zjezdzien :diabelski_usmiech
                                                    Maicroft, tutaj masz rację tak należy prawidłowo sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy na rondzie, zawsze manewr zawracania i skrętu w lewo jest zmiana kierunku jazdy i należy taką sytuację sygnalizować kierunkowskazem bez znaczenia jakie jest to skrzyżowanie, równorzędne, z pierwszeństwem, czy o ruchu okrężnym

Ale koniec OT z tym rondem.

Ale gdyby jadąc drogą z pierwszeństwem trzeba tu właczyć lewy kierunkowskaz to wychodzi na to, że prosto jedziemy w drogę po prawej - przecież to aż głupio brzmi..
                                                    Nie ma znaczenia jak to brzmi, na wprost jest na prost, w prawo to w prawo, a w lewo jest w lewo i już
                                                    podsumowując, od góry jedziemy bez kierunku jeśli nie zjeżdżamy w którąś podporządkowaną,
                                                    A jeśli zjeżdżamy w podporządkowną to który kierunkowskaz włączysz jadąc w tą drugą podporządkowaną? W pierwszą prawy, a w drugą dwa razy prawy? Czy awaryjne?
                                                    natomiast od dołu prawy kierunkowskaz jadąc drogą z pierwszeństwem.
                                                    A jakie to ma znaczenie, czy się jedzie od dołu, czy od góry, jest zmiana kierunku jazdy albo w prawo albo w lewo jadąc drogą z pierwszeństwem, więc i tu i tu sygnalizujemy zamiar zmiany kierunku jazdy
                                                    W tej sytuacji na tym skrzyżowaniu w Jaworznie i nie tylko jazda na w prost jest zawsze w drogę podporządkowaną, czy jadąc z dołu, czy z góry :wink:

xtremesystems, na tym naszym skrzyżowaniu nie ma drogi nr3 :wink:

Komentarz

Pracuję...